Ομιλητές 2014

Γκίκας Χαρδούβελης

xardouvelis_170Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος.

Είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK (2005-2011, 2012-2014). Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 – Μάιος 2012) χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard της Μασαχουσέτης (1978).

Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University της Νέας Υερσέης (1989-1993). Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Έχει υπάρξει πρόεδρος και έπειτα μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπός της στο EBF-EMAC (έως 05/2014) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014). Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά.

Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, «Applied Econometrics Rankings: 1989-1995», Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ.

Κώστας Σκρέκας

skrekas_170Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Γεννήθηκε το 1973. Κατάγεται από την Μεγάρχη Τρικάλων.

Σπουδές: Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2000 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη «Διαχείριση Μεγάλων Τεχνικών Έργων» στο τμήμα Civil Engineering, στο University of Birmingham της Αγγλίας.

Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά.

Σεμινάρια /Συνέδρια: Απέκτησε τον τίτλο του Κύριου Επιθεωρητή σε συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9000/ 94.Παρακολούθησε δεκάδες διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις θεματικές ενότητες: Negotiations, Strategic Management, Global Marketing Management

Συνέγραψε τις εργασίες: «Ανάκτηση – Ανακύκλωση Πλαστικών Απορριμμάτων»,«The use of Value Management Methodology for the development of a Business Plan»

Στρατιωτικές υποχρεώσεις: 1997 -1999 Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Εφεδρος Αξιωματικός του Μηχανικού, ΥΕΑ, με διάκριση.

Εργασιακή εμπειρία: Το 2000 εργάστηκε ως μάνατζερ Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της εταιρείας Mantis S.A. και στη συνέχεια το 2001 ίδρυσε την εταιρεία Fortis S.A. και από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου προσφέρει τις υπηρεσίες του ως σήμερα εφαρμόζοντας πρωτοποριακές τεχνικές. Η εταιρεία σήμερα καλύπτει πανελλαδικά όλα τα κανάλια της αγοράς από το οργανωμένο λιανεμπόριο, το Χονδρεμπόριο, τα καταστήματα HO.RE.CA καθώς και ανεξάρτητα σημεία πώλησης. Αντιπροσωπεύει 3 από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Ευρώπης και έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο των τροφίμων και ποτών.

Πολιτική δραστηριότητα

 • Το 2012 ορίστικε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων.
 • Το 2012 στις εκλογές της 6ης Μαίου και 17ης Ιουνίου εξελέγει βουλευτής Νομού Τρικάλων με τη Νέα Δημοκρατία.
 • Το 2010 ορίστηκε Τομεάρχης Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών και μέλος Γραμματείας Οργανωτικού.
 • Το 2007 ορίστηκε Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Λάρισας.
 • Εκπροσώπησε τους φοιτητές ως μέλος της Συγκλήτου ΑΠΘ, μέλος της Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
 • Το 1994 εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ. Ίδρυσε το περιοδικό του Συλλόγου Φοιτητών «Θέσεις και Αντιθέσεις» που εκδίδεται μέχρι και σήμερα.
 • Το 1993-1994 ως Υπεύθυνος ΔΑΠ –ΝΔΦΚ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. η παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πέτυχε ποσοστό αυτοδυναμίας 57,86% στις φοιτητικές εκλογές.
 • Την περίοδο 1991 -1993 διετέλεσε μέλος της Γραμματείας Ιδεολογικού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

Νίκος Δένδιας

Dendias_170Υπουργός Άμυνας.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατάγεται από τους Παξούς.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Laws (LL.M.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο στο University College (U.C.L.) και στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.).

Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά.

Δραστηριοποιείται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία από το 1978. Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, της Γραμματείας Φοιτητικού της ΟΝΝΕΔ και της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας της ΟΝΝΕΔ «Δημοκρατική Πρωτοπορία» από το 1979 ως το 1981. Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη το Σεπτέμβριο του 2007, τον Οκτώβριο του 2009 και τον Ιούνιο του 2012, κερδίζοντας τη μοναδική έδρα για τη Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα.

Είναι Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον Ιούνιο του 2014. Διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2014. Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίσθηκε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και ένα χρόνο αργότερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν αποφάσεων του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Έχει διατελέσει μέλος πολλών Επιτροπών της Βουλής: Αναθεώρησης του Συντάγματος, Παραγωγής & Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Προστασίας Περιβάλλοντος και Παρακολούθησης Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2013 και Αντιπρόεδρος για το 2012. Είναι μέλος της Επιτροπής από το 2004. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Από το Μάρτιο του 2008 μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 ήταν Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Κέρκυρα. Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Επτανησίων Πολιτεία» και μέλος των περισσότερων Κερκυραϊκών σωματείων, όπως της Αναγνωστικής Εταιρείας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», της Λέσχης Προστασίας Περιβάλλοντος κλπ. Είναι παντρεμένος με τη Δάφνη Λάλα και έχει δύο γιούς, το Σπύρο και το Στέφανο.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

ΥποΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣυργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Γεννήθηκε το 1969 στη Γλυφάδα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης, με ειδίκευση στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων.

Με την πολιτική ασχολήθηκε, αρχικά, μέσα από τις τάξεις της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ Γλυφάδας. Στο 5ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 1997 εξελέγη πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Εκλέγεται Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην περιφέρεια της Β’ Αθηνών ανελλιπώς από τις εκλογές του 2000. Είναι τακτικό μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την περίοδο 2001 – 2004, διετέλεσε υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, την περίοδο 2004 – 2007 είχε την ευθύνη του Τομέα Ανάπτυξης, ενώ από 2006 έως το 2007, διετέλεσε Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2009, διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία της χώρας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2009, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, αξίωμα που ανέλαβε ξανά τον Ιούλιο του 2012. Στις 25 Ιουνίου του 2013 με απόφαση του Πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Προσωπική ιστοσελίδα: www.mvarvitsiotis.gr.

Μάκης Βορίδης

voridis_makis_170Υπουργός Υγείας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία απέκτησε το πτυχίο του με «Άριστα» το 1990. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με διάκριση Merit από το «University College of London» (UCL), με ειδίκευση στο Εμπορικό και το Ναυτικό Δίκαιο.

Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1996 με ειδίκευση τις ποινικές και αγορανομικές υποθέσεις, καθώς και τα αδικήματα τύπου. Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Δανάη Μιχελάκου, με την οποία απέκτησαν έναν γιο και μία κόρη. Μιλά απταίστως Αγγλικά και Γαλλικά.

Το 2006 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αττικής και επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2009 στην ίδια Περιφέρεια. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Τον Φεβρουάριο του 2012 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Μετά την επανεκλογή του, τον Ιούνιο του 2012, και μέχρι τον Ιούνιο 2014 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Την 1η Ιουλίου 2013 εξελέγη Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στις 10 Ιουνίου 2014 ορίστηκε Υπουργός Υγείας.

Ασημάκης Παπαγεωργίου

asimakis_papageorgiou_170Υφυπουργός Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Αθηνών και Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (ΜΒΑ) του Πανεπιστημίου Bentley, της Βοστώνης, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Εργάστηκε περισσότερο από 10 χρόνια σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις και ως Γενικός Διευθυντής σε ευρύ φάσμα εταιριών του ιδιωτικού τομέα στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των καταναλωτικών προϊόντων και των εκδόσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Από τον Ιούνιο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2005 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρία «Προαστιακός Α.Ε.». Από τον Δεκέμβριο του 2005 ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε και από τις 31 Μαίου 2006 ανέλαβε, στην ίδια εταιρία, καθήκοντα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου, όπου και παρέμεινε μέχρι 16 Δεκεμβρίου 2009. Μετείχε στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

Από το 2010 εργάστηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα επενδύσεων. Διατέλεσε Αναπληρωτής Τομεάρχης Ενέργειας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και από 21 Ιουνίου 2012 είναι Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο Ασημάκης Παπαγεωργίου είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Μιλά άπταιστα αγγλικά και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τα σπορ, τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Μιχάλης Παπαδόπουλος

papadopoulos_mixalis_170Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Γεννήθηκε το 1962, κατάγεται από το Μεσόβουνο του Δήμου Βερμίου Εορδαίας και από το 2000 έως σήμερα εκλέγεται βουλευτής Νομού Κοζάνης,

Τελείωσε το Λύκειο το 1980 και αποφοίτησε το Τμήμα Ηλεκτρονικής του Τ.Ε.Ι Πειραιώς και το τμήμα Ηλεκτρολογίας της ΑΣΕΤΕΜ – ΣΕΛΕΤΕ.

Εργάστηκε ως καθηγητής της Β/θμιας εκπαίδευσης με ειδικότητα Ηλεκτρονικού – Ηλεκτρολόγου Μηχανικού καθώς και στη Γ/βάθμια εκπαίδευση σε Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.)

Την περίοδο 1989-1990 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εμπορίου σε θέματα σχετικά με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την περίοδο 1990-1993 ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε θέματα που αφορούσαν το Ανθρώπινο Δυναμικό του Υπουργείου.

Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην Ομάδα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) για θέματα παιδείας, στο Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης καθώς και στο Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστικής Ένωσης Ελλάδος.

Από το 1984 έως 2004 είναι μέλος του συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών.

Την περίοδο 1985-1987 διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) με τομέα ευθύνης το Σπουδαστικό. Το 1994 εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ) και την περίοδο 1994 – 1996 διετέλεσε περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας της Νέας Δημοκρατίας. Από το 1996 έως 2004 εκλέγεται Πρόεδρος της Πανελλήνιας «Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων/Πτυχιούχων Μηχανικών».

Στις εκλογές του Σεπτέμβριου του 1996 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του Νομού Κοζάνης και το 2000 εκλέχτηκε για πρώτη φορά Βουλευτής Νομού Κοζάνης. Κατά την περίοδο 2000 – 2013 διετέλεσε Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων υπό τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, Αντιπρόεδρος της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και μέλος στις διαρκείς επιτροπές «εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας» και «Παραγωγής Εμπορίου» Παράλληλα συμμετείχε ως μέλος στις ειδικές μόνιμες επιτροπές «Έρευνας και Τεχνολογίας» και «Ελληνισμού της Διασποράς».

Διετέλεσε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (από τον Ιανουάριο του 2009). Το 2011 ορίστηκε Τομεάρχης  Μεταφορών του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιούλιο του 2013 με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ορίστηκε Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Επίσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Νεολαίας Βορείου Ηπείρου, και είναι μέλος της Οργάνωσης «το χαμόγελο του παιδιού» καθώς και του συλλόγου Ποντίων Πτολεμαΐδας και ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια ως εισηγητής και έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων κυρίως στο τοπικό τύπο αλλά και σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Είναι παντρεμένος με την Νατάσα Κολιοπούλου, εκπαιδευτικό στο Αρσάκειο Αθηνών και έχουν τρία παιδιά, τον Γιώργο, την Μαρία και την Μυρτώ.

Γιώργος Σταθάκης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Επικεφαλής Tομέα Aνάπτυξης.

Ο Γιώργος Σταθάκης είναι Βουλευτής Χανίων με το ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης.

giorgos_stathakis_170Κατέχει πτυχίο οικονομικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Aθηνών, M.A. (econ) και Ph.D (econ) από το Πανεπιστήμιο Newcastle. Από το 1988 είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Ερευνητική του εμπειρία περιλαμβάνει θητεία στο Center for European Studies, Harvard University, (visiting scholar), Center for Modern Greek Studies, Queens Coll., City Univ. of New York (researcher), Iνστιτούτο Tεχνολογίας Yπολογιστών, Πάτρα (ερευνητής) και Iδρυμα Mεσογειακών Eρευνών (ερευνητής).

ΒΙΒΛΙΑ

1. Tο Δόγμα Tρούμαν και το Σχέδιο Mάρσαλ. H ιστορία της αμερικανικής βοήθειας στην Eλλάδα, Aθήνα: Bιβλιόραμα, 2004. 2. (with C.Kasimis),( eds), The Reform of CAP and Rural Development in Southern Europe (Perspectives on Rural Policy and Planning), Aldershot: Ashgate, 2003. 3. (με N. Θεοτοκά), Δοκίμια για τον Mαρξ, Aθήνα: O Πολίτης, 1996.

Αναστάσιος Λιάσκος

LIASKOS_170Γενικός Γραμματέας Τουρισμού

τ. Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου 1957, είναι παντρεμένος με την επιχειρηματία Χριστίνα Τετράδη και είναι πατέρας δύο παιδιών. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε ως οικονομολόγος και σύμβουλος ανάπτυξης επιχειρήσεων και έχει εκπονήσει πλήθος οικονομοτεχνικών μελετών βιωσιμότητας επιχειρήσεων, ενώ ασχολήθηκε εκτενώς με φοροτεχνικές υποθέσεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 • 1986: Υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Λιοσίων (Ίλιον).
 • 1986 – 1989: Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Λιοσίων – Επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 • 1989 – 1993: Νομάρχης Σερρών.
 • 2000 – 2009: Εκλέγεται Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Εύβοια, από όπου και κατάγεται.
 • 2000 – 2004: Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.
 • 2001 – 2004: Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.
 • 2004 – 2006:Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
 • 2004 – 2009: Μέλος των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Μορφωτικών Υποθέσεων και της Διακομματικής Επιτροπής Φιλίας με Κοινοβούλια άλλων χωρών.
 • 2012-σήμερα: Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού

Το 1995 δημιούργησε από την προσωπική του συλλογή κειμηλίων, το Ιστορικό – Εθνικό Μουσείο «Αναστασίου Λιάσκου» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοντοδεσπότι του Δήμου Μεσσαπίων Εύβοιας το οποίο εγκαινιάστηκε το 2003 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Έχει διοργανώσει πολλές ιστορικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ κειμήλια του Μουσείου του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικές ιστορικές και πολιτιστικές εκθέσεις.

Έχει γράψει τέσσερα ιστορικά βιβλία: «Νομός Σερρών – Πρόσκληση Γνωριμίας» (1993), «Αγώνες και Άρματα» (2005), «Τα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα» (2008), «Πολεμώντας από το Καλπάκι εως τη Μέση Ανατολή 1940-44» (υπό έκδοση). Είναι ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος των Σκοπευτικών Ομίλων Ευβοίας, Σερρών και Καβάλας.

Κωνσταντίνος Μίχαλος

konstantinos_michalos_170XΠρόεδρος Δ.Σ. Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960, σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Essex της Μ. Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics & Political Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών.

Από το Μάρτιο του 2012 είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, και από το 2006 Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (θέση στην οποία επανεξελέγη το Δεκέμβριο του 2011).

Από το 1988 είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανικής – εξαγωγικής εταιρείας SWAN Α.Ε. που εδρεύει στο Κρυονέρι Αττικής.

Από το 1993 ως το 2005 ήταν εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, στο οποίο, την περίοδο 1998 – 2002, κατείχε τη θέση του Οικονομικού Επόπτη. Το 2002 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το 2004 Αντιπρόεδρός του, ενώ το 2003 εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής.

Το 2004 – 2005 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το 2005 – 2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών. Το 2007 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Το 2009 εξελέγη μέλος ΔΣ ΟΤΕ. Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι έγγαμος με τέσσερα παιδιά και μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Arnaldo Abruzzini

Secretary General, EUROCHAMBRES.Arnaldo Abruzzini Secretary General of EUROCHAMBRES

Arnaldo Abruzzini has been Secretary General of EUROCHAMBRES since 1999.

Prior to that, he was Managing Director of Mediacamere, the Italian Chambers of Commerce Company for Communication, Information and Promotion.

With a background in business and finance, he worked in private industry for several years.First as a consultant in the USA, later as Assistant Managing Director responsible for mergers and acquisition within an Italian bank and as General Manager in the finance divisions of several companies in Italy. Read More EUROCHAMBRES

Γιάννος Παπαντωνίου

PAPANTONIOU_170Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν (ΗΠΑ), Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Παρίσι,Γαλλία) και πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Βρετανία).

Διετέλεσε στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι από το 1978 ως το 1981.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Υπουργός Εμπορίου, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν Επισκέπτης στο London School of Economics and Political Science. Έχει συγγράψει άρθρα και βιβλία πάνω σε θέματα που συνδέονται με οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη καθώς και την ευρύτερη παγκόσμια σκηνή. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής.

Σπύρος Παλαιογιάννης

palaiogiannis_170Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ.

Χημικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και εξειδίκευση στη στρατηγική διοίκηση και την ενεργειακή οικονομία/ διαχείριση.

Εργάζεται στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ΑΕ από την ίδρυσή της το 1988, όπου διαδοχικά έχει διατελέσει Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Στρατηγικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (1991-1993), Γενικός Διευθυντής (1993-1996), Διευθύνων Σύμβουλος (β’ εξάμηνο 1996), Γενικός Διευθυντής Εμπορίας (1997-2004), Σύμβουλος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου (2004-2009), Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος (2009 έως 2014), Διευθύνων Σύμβουλος (2014 έως σήμερα).

Από το 2003 έως και Απρίλιο του 2009 κατείχε τη θέση του Αντιπροέδρου στο Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Ο Σπύρος Παλαιογιάννης είναι επίσης μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου στο Faculty of Business and Law του Βρετανικού Πανεπιστημίου Kingston University και μέλος του WHO is WHO Historical Society. Κατά το παρελθόν, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) ΑΕ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Βιοτεχνολογίας ΒΙΟΕΛΛΑΣ ΑΕ, Γενικός Διευθυντής της μελετητικής εταιρίας ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ και στέλεχος σε διάφορες εταιρίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Γιαρέντης Ιωάννης

YIARENTHS_170Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ.

Yiannis Yiarentis is a Petroleum Chemistry graduate.

Additionally, he is an L3 fellow member of the Chartered Institute of Purchasing and Supply in the UK.

He is currently the Chairman of the Board and CEO of IPTO and also a member of the BoD of Entso-e, GA Med-TSO, CASC and CAO-SAC.

Prior to his current position, he held the position of Supply Chain Manager for Shell Marine Products and Shell Lubricants in Greece. He has worked for SIPC (Shell International Petroleum Company) as Global Category Manager and  Contracting and Procurement Manager for East Med and EU.

He has undertaken several managerial positions in Manufacturing and Supply Chain Operations (covering concurrently HSSE advisory roles), in Quality and Auditing Systems, in Demand Planning and Forecasting, in Supply (Imports) and Export businesses, in Contract Management, in Logistics and Portfolio Management.

He is a certified Quality Auditor by BVQI and Lead Negotiator in high risk/value projects. He has also worked as a professor for the Technological Educational Institute of Chalkis and Athens. Moreover, he is a member of the National Permanent Strategic Committee for Logistics and the Accreditation Logistics Committee, as well as the Committee for the formulation of Strategy and Specifications for large scale Cargo Centers.

Θεόδωρος Τρύφων

tryfon_170Πρόεδρος

Πανελλήνιας

Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ELPEN

 

Κώστας Ξιφαράς

Ksifaras_170Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΣΦΑ.

O Κωνσταντίνος Δ. Ξιφαράς είναι Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης με εξειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Έχει πολυετή εμπειρία ως ερευνητής και Σύμβουλος επιχειρήσεων.

Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στην Ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης (2005-2006) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2013).

Έχει, επίσης, διατελέσει Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αρμοδιότητα τόσο στη Διαχείριση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και της επίτευξης των στόχων απορροφητικότητας του, όσο και στο σχεδιασμό της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Είναι Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών Παραγωγής &Διοίκησης και έχει διατελέσει Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Δυτικής Κρήτης. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά.

Μετικάνης Δημήτριος

metikanis_170Διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Απόδοσης Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε.

Είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ και κάτοχος τίτλου MBA. Έχει ενταχθεί στο δυναμικό της ΔΕΗ Α.Ε. από τα τέλη του 1986. Είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Απόδοσης Παραγωγής από το Μάϊο του 2008, ενώ έχει εργασθεί σε διάφορες θέσεις τεχνικής και διοικητικής ευθύνης που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία των Θερμικών Σταθμών Παραγωγής.

Στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων του έχει αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες σε θέματα που αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα και τη διαχείριση καυσίμων των Σταθμών Παραγωγής, καθώς και τον Επιχειρησιακό και Στρατηγικό σχεδιασμό της Παραγωγής.
Πρίν την ένταξη του στη ΔΕΗ Α.Ε. εργάσθηκε στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Αθανάσιος Πετράκος

Βουλευτής Μεσσηνίας.

Ο Θανάσης Πετράκος είναι Καθηγητής Μαθηματικός Δ.Υ., απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας. Είναι έγγαμος και πατέρας 2 παιδιών.

Είναι Μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Ανάπτυξης και της Επιτροπής Περιφερειών, υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας.

Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Μεσσηνίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και συνδικαλιστής στη Β΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.

Ιωάννης Παντολέων

pantoleon_170Group Chief Operating Officer (Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών Ομίλου) της INTRALOT.

Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Λογιστική του Πανεπιστημίου του Manchester (UMIST).

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία του στην INTRACOM (1992-1993).Εργάστηκε στη Διαχείριση της Οικονομικής Διεύθυνσης της INTRALOT (1993 – 1995), ενώ από το 1995 έως το 1997 εργάστηκε ως Corporate Finance Executive στην Σίγμα Χρηματιστηριακή Α.Ε.

Ήταν Διευθυντής Συμβάσεων της INTRALOT από το 1997 έως το 2003. Πριν από την τρέχουσα θέση του ήταν Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Ανάπτυξης της INTRALOT.

Ρεβέκκα Πιτσίκα

rebekka_170Career Management Expert, CEO της εταιρείας επιλογής στελεχών People for Business

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι ένας σύγχρονος επαγγελματίας στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, με πολυετή εμπειρία ως στέλεχος σε γνωστές ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της, ξεκίνησε ως Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα ΜΕΤΡΟ Super Market (1995-1997), συνέχισε την καριέρα της στην Ericsson Hellas, ως  Υπεύθυνη Μισθοδοσίας και Επιλογής Στελεχών (1997-1999), εξελίχθηκε σε Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Στελεχών, στην Λαϊκή Τράπεζα (1999-2002) και ολοκλήρωσε τον κύκλο της ως στέλεχος, στην  Manpower Hellas, όπου για το διάστημα 2003-2007 κατείχε την θέση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Το 2007, προχώρησε στην ίδρυση της People for Business, θέλοντας να δώσει μια διαφορετική διάσταση στο χώρο των υπηρεσιών του ανθρώπινου δυναμικού. Πέντε χρόνια μετά, μαζί με την ομάδα των ανθρώπων που εμπιστεύονται την People for Business ως εργοδότη, η εταιρεία έχει κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις, όπως το «Βραβείο  Καλύτερου Νέου Επιχειρηματία Στέλιος Χατζηιωάννου 2012».

Στον τομέα της επιλογής μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών,  η People for Business έχει συνολικά τοποθετήσει περίπου 800 εργαζόμενους,  από το 2007 έως και σήμερα. Η ίδια δραστηριοποιείται προσωπικά ως mentor, μέσα από οργανώσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα, θέλοντας να υποστηρίξει ενεργά νέους επιχειρηματίες στην επίτευξη των στόχων τους. Παράλληλα,  ως career management expert συνεργάζεται με οργανισμούς για την καθοδήγηση στελεχών, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των επαγγελματικών τους στόχων.

Μιλάει άπταιστα 3 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά), είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη 3 περίπου ετών.

Νέλλη Κάτσου

katsou_170XΑντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Pharmathen.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1989 αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1990 ιδρύοντας την Pharmanel S.A., μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Αθήνα όπου ήταν συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος ως το 2003. Παράλληλα ήταν βασικός μέτοχος και ηγετικό στέλεχος της διοίκησης της PHARMATHEN S.A. Σήμερα η κα Κάτσου είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Pharmathen, και είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη και παρακολούθηση λειτουργίας των Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών του Ομίλου εταιρειών Pharmathen.

Μαζί με τον αδελφό της κ. Βασίλειο Κάτσο οραματίστηκαν και εργάστηκαν μεθοδικά ώστε σήμερα η Pharmathen να κατέχει μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στις Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες, και παράλληλα να έχει αναδειχθεί ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας έρευνας στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες R&D φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ, μέλος της Επιτροπής Καινοτομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, μέλος του Δ.Σ. του W.I.B. (Women in Business) και μέλος του Σωματείου Υποστηρικτών του Ι.Ο.Β.Ε.

Κωστής Μελαχροινός

melaxrinos_170Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΤΑ Α.Ε.

Πτυχιούχος  του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπουδές στο Ελληνικό Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών, Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών Μεσογειακού Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας του Montpelier (I.A.A.M) στη Γαλλία, με ειδίκευση στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Με τριάντα (30) χρόνια συνολικής επαγγελματικής πορείας στο χώρο των επιχειρήσεων, από τα οποία τα τελευταία είκοσι σε θέση Προέδρου Δ.Σ εταιρείας μελετών, διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού, διοίκησης, υλοποίησης έργων και μελετών, τεχνικής υποστήριξης και αξιολόγησης επιχειρησιακών προγραμμάτων, επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων.

Αριστομένης (Άρις) Μ. Συγγρός

Syggros_foto_170Με σπουδές σε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γερμανία, εργάστηκε στη SIEMENS την περίοδο 1987-1999 κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε σε διευθυντικές θέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Βιετνάμ). Υπήρξε αντιπρόσωπος της εταιρείας στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βιομηχανικών Προϊόντων από το 1991 έως το 1995.

Ως εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας της Κεντρικής Υπηρεσίας Οργάνωσης και Συμβούλων της SIEMENS ανέλαβε την επίλυση προβλημάτων σε πολλά καίρια projects της εταιρείας σε διάφορες χώρες (Πορτογαλία, Σουηδία, κ.ά). Ανέλαβε Διευθυντής Οργάνωσης της πρώτης θυγατρικής εταιρείας στην Ανατολική Ευρώπη (Ουγγαρία) με αντικείμενο την εισαγωγή συστημάτων διοίκησης και ελέγχου διαδικασιών σύμφωνα με τα πρότυπα της μητρικής εταιρείας. Επίσης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του τομέα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας στο Βιετνάμ.

Από το 2000 έως το 2003 δραστηριοποιήθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα στρατηγικής και επικοινωνίας με ειδικότητα την ανάλυση και επίλυση προβλημάτων και κρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε Διευθυντής Λειτουργικού Σχεδιασμού στην ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» με αντικείμενο το σχεδιασμό της επιχειρησιακής λειτουργίας του Διεθνούς Τηλεπικοινωνιακού Κέντρου, του οποίου ανέλαβε και τη διοίκηση κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Από το 2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της παγκόσμιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» (Transparency International-Greece) καθιστώντας την μία από τις πιο δραστήριες ΜΚΟ με σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις διεθνώς. Κορύφωση αυτής της δραστηριότητας ήταν η διοργάνωση στην Αθήνα της 13ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά της Διαφθοράς. Διατηρεί ενεργό παρουσία σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σήμερα είναι μέλος της ευρείας συντονιστικής επιτροπής της «Καμπάνια των ΜΚΟ για το Σύνταγμα».

Ως εμπειρογνώμονας σε θέματα διαφάνειας έχει συνεργασθεί και με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες Ομοσπονδιακές και Πολιτειακές Αρχές των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, και διετέλεσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Ελλάδος) στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΔΕΕ στο Παρίσι.

Έχει ενεργό συμμετοχή σε επαγγελματικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Είναι μέλος πολλών επαγγελματικών συνδέσμων. Σήμερα είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του «Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος» και του «Συνδέσμου ΑΕ & ΕΠΕ». Ομιλεί και γράφει Αγγλικά και Γερμανικά. Έχει δύο κόρες την Αλεξάνδρα- Όλγα και την Μάρα-Σοφία.

Γιάννης Περλεπές

Perlepes_170Γεννήθηκε στη Λαμία το 1961. Απο το 2000, είναι ο Γενικός Διευθυντής στην εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική», της κορυφαίας οικονομικής και επιχειρηματικής εφημερίδας στην Ελλάδα.

Για 10 χρόνια εργάστηκε στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, σε διάφορες επιτελικές και διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες του Ομίλου. Έχει διατελέσει μέλος σε σειρά Διοικητικών Συμβουλίων εταιρειών.

Το 1979 αποφοίτησε από το Α’ Λύκειο Λαμίας και ακολούθησε σπουδές Τεχνολόγου Μηχανικού στα ΤΕΙ Λαμίας. Το 1983 συνέχισε τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Απέκτησε B.Eng. (μετά επαίνου) Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το Liverpool Polytechnic, (M.Sc.) στην Πληροφορική στο De Montfort University και MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Warwick Business School.

Ο κύριος Περλεπές έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια οικονομικού περιεχομένου και έχει επίσης διατελέσει Εισηγητής Management, στο Eurocentre College [Chartered Institute of Marketing], στο Deree College – The American College of Greece και σε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια στελεχών επιχειρήσεων.

Είναι μέλος της ΕΑΣΕ (Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων), ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων), WAN (World Association of Newspapers), INMA (International Newsmedia Marketing Association), EBP (European Business Press), του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Ατλαντικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νίκος Υποφάντης

ipofantis_170Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ Τν & RADIO 100,3

Από το 2000 έως σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον όμιλο ΣΚΑΪ . Συντάκτης του ραδιόφωνου ΣΚΑΪ 100,3 με την  εκπομπή «ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ» και της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Τν.

Έχει καλύψει ναυτιλιακό, οικονομικό, ελεύθερο οικονομικό , ρεπορτάζ ενέργειας, εμπορικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ.

Παρουσιάζει σε τακτά διαστήματα, σειρά ενημερωτικών εκπομπών, δελτία ειδήσεων και αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.skai.gr και στα περιοδικά «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και «TRADE GREECE» του EBEA.

Symeon G. Tsomokos

tsomokos_simeon_170Symeon G. Tsomokos studied Law and Economics at the University of Athens. He established SGT in Athens in 1997 and TGI in Belgrade in 2001, which he presides successfully all these years.

In the past he has served as Commercial Specialist at the US Embassy in Athens (1973-1980) and CEO at the American-Hellenic Chamber of Commerce (1980-1997).

He has also served as Secretary General & Treasurer of the Council of the American Chambers of Commerce based in Europe (1990-1993) and as Secretary General of the Business Council Greece-Turkey (1993-1998).

He is also the Founder of the Business Council for Greece-United States, the Greek-Hungarian Business Council, the Greek-Egyptian Business Council, while in 2006 he established the Business Council Greece-Serbia which he presides.

Αλέξανδρος Ι. Γιαννέλος

giannelos_acci_170_2Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ).

Έχει διατελέσει Διευθυντής Ποιότητας & Οργάνωσης, Εμπορικός Διευθυντής Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ, Μέλος Δ.Σ. ΔΕΣΦΑ ΑΕ, Αναπληρωτής Πρόεδρος Δ.Σ. Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”, Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών και Διευθυντής Πωλήσεων σε μεγάλη Βιομηχανική εταιρεία.

Είναι Υπ. Διδάκτωρ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σπουδές στη Σχολή Δημόσιας Υγιεινής (Αθηνών), στη Θεολογική Σχολή (Αθηνών) και στη Σχολή Διοίκησης & Οργάνωσης Επιχειρήσεων (Msc) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών