Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 14.05.2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Μάϊου το 6ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2018. Το Συνέδριο έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο King George και ήταν μία διοργάνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και της Boussias Communications.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν σημαντικές προσωπικότητες τόσο του πολιτικού όσο και του επιχειρηματικού γίγνεσθαι καθώς και πλήθος κόσμου. Το Συνέδριο τίμησαν με την ενεργή συμβολή τους ως ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου της Βουλής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επαγγελματικών Οργανώσεων, του Επιχειρηματικού Τομέα, της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρύτερου Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα καθώς και του Ακαδημαϊκού Τομέα.

Το Συνέδριο ήρθε να καλύψει σε μία δύσκολη για την εποχή οικονομική περίοδο και ενόψει της επόμενης ημέρας της Ελλάδος, την 21 Αυγούστου 2018, της εξόδου της από την δυσβάσταχτη μνημονιακή πολιτική 8 συνεχών ετών, μέσω της πραγματικής συζήτησης και του αληθινού διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών πολιτικών, επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών οργανώσεων, καίρια ζητήματα που αποσκοπούν στην κοινή χάραξη των τρόπων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων, σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων υπό το πρίσμα της εθνικής συνοχής και ενωτικής προσήλωσης στους στόχους, που αποτελεί την βασική και θεμελιώδη αρχή που εκπέμπουν οι οργανωτές και οι συν διοργανωτές του εν λόγω συνεδρίου.

Συντονιστές του ανοιχτού διαλόγου ήταν για την πρώτη ενότητα ο Δικηγόρος κ. Σωτήριος Ν. Μπρέγιαννος του Γ.Ν. Μπρέγιαννος & Συνεργάτες ΑΕΔΕ και για την δεύτερη ενότητα ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Τουμάσης.

Το Συνέδριο άνοιξε τις εργασίες του με το καλοσώρισμα του Πρόεδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Γιαννέλου   και της κας Ιωάννας Σαμπράκου Αντιπρόεδρο της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής Ελλήνων Ελλάδος η οποία τόνισε την συμβολή των νέων τεχνολογιών στην βελτιστοποίηση της ψηφιακής ετοιμότητας της χώρας η οποία συμβάλει στην οριζόντια ανάπτυξη όλων των τομέων που συγκροτούν το ελληνικό κράτος.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλή θέση. Μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα επενδυτικό κενό το οποίο εκτιμάται από το 2009 έως το 2017 σε πάνω από 100 Δις €. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι η Ελλάδα δεν είναι φιλική στις Επενδύσεις από την στιγμή που δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, στις περιβαλλοντικές μελέτες, στις δανειοδοτήσεις . Συνεπώς απαιτούνται μειώσεις σε διάφορους φορολογικούς συντελεστές μέσω φορολογικών κινήτρων ανάλογων του ύψους της επένδυσης και του αριθμού του προσωπικού  που θα απασχοληθεί, καθώς και μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην μείωση του χρόνου επίλυσης διαφόρων θεμάτων μεταξύ επενδυτών και ελληνικού κράτους.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργος Πατούλης   σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη είναι ευθέως ανάλογη με την αποκέντρωση, αν η χώρα θέλει επενδύσεις η ανάπτυξη χρειάζεται οργάνωση. Απαιτείται αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να στηρίξει την προσέλκυση επενδύσεων στις μεταφορές, στο περιβάλλον, στην διαχείριση των αποβλήτων, στην ενέργεια ενώ τόνισε ότι η προσέλκυση επενδύσεων δεν γίνεται ζητιανεύοντας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου  σημείωσε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της χώρας μέσω μιας Αναπτυξιακής Στρατηγικής που στοχεύει από την μια πλευρά στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του και από την άλλη να ανταποκριθεί στις εγχώριες και διεθνείς διατροφικές ανάγκες παρέχοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.

Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας  Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης : έδωσε έμφαση μεταξύ των άλλων ότι έχουμε φτάσει σε μία εθνική αυτογνωσία όπου είναι κοινός στόχος, τόπος και παραδοχή η ανάγκη απόκτησης εξωστρεφή  τύπου οικονομίας, ανταγωνιστικής με έμφαση στην παραγωγικότητα. Η αποτελεσματικότητα αυτού του μοντέλου οικονομικής και αναπτυξιακής ανάταξης της χώρας προϋποθέτει την κοινωνική συνοχή και συνεπώς το εποικοδομητικό διάλογο με την ΓΣΕΕ, με το εργατικό κίνημα σε μια πιο ευρεία βάση.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης Βουλευτής Β΄ Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι το στοιχείο που λείπει για την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα είναι τελευταία στον πίνακα της ανάπτυξης των χωρών στης Ευρωζώνης ενώ οι εξαγωγές και οι επενδύσεις είναι σε αναιμική άνοδο. Για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας απαιτείται μια Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση που θα αξιοποίηση ότι καλύτερο υπάρχει στην χώρα και  η οποία θα προκαλέσει  μία έκρηξη επενδύσεων για να βρει η οικονομία την πορεία της και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών  σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι για να υπάρξει ανάπτυξη 3 έως 4% στην χώρα χρειαζόμαστε επενδύσεις 42 δις € ετησίως ενώ έχουμε μία μέση ετήσια χρηματοδότηση της τάξεως των 20 δις €, συνεπώς δημιουργείται ένα ετήσιο έλλειμα 20 με 22 δις € περίπου οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσουμε αυτές τις επενδύσεις οπωσδήποτε γιατί διαφορετικά ανάπτυξη δεν υπάρχει. Η Ελληνική οικονομία κινείται βραδύτερα από όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές οικονομίες και αν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης η απόκλιση θα μεγαλώσει.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης Βουλευτής Αργολίδας ΔΗΣΥ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μετά της 20 Αυγούστου η χώρα θα βγει χωρίς δίχτυ ασφαλείας δηλαδή χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή στις πολύ σκληρές και άπληστες αγορές. Για να αντιμετώπιση αυτή την πρόκληση η πατρίδα μας πρέπει να διαθέτει ως εργαλείο ένα πολύ δυνατό κοινά συμφωνημένο και  αποδεκτό μεταρρυθμιστικό προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο θα περιλαμβάνει την αύξηση της παραγωγικότητας του ελληνικού δημοσίου, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα χρεωκόπησε επειδή χρεωκόπησε το δημόσιο. Ο τομέας της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου είναι το νέο σκληρό νόμισμα και πυλώνας αναπτύξεως που πράγματι μπορεί να φέρει στην χώρα επενδύσεις 50 δις €.

Ο κ. Παναγιώτης Δράκος Πρόεδρος της Ενώσεως Εισηγμένων Εταιρειών ΕΝΕΙΣΕΤ  έθεσε καίρια ερωτήματα και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι για να υπάρξει επιχειρηματική ανάπτυξη προ απαιτούνται εθνική ενότητα, συμφιλίωση και μόρφωση. Η μόρφωση έχει απόλυτη σχέση με τις επενδύσεις βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα γιατί είναι αυτή που μας κάνει να διαλέγουμε πολιτικούς της στόφας του κυβερνήτη και όχι της στόφας του πολιτικάντη. Τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών απαρχαιωμένων και ομφαλοσκοπουσών επιχειρήσεων.

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων   σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 27 εργοστάσια φαρμάκων ελληνικών συμφερόντων. Το φάρμακο έχει πραγματική αναπτυξιακή και επενδυτική σημασία και είναι ένας τομέας της φαρμακοβιομηχανίας που συνεχίζονται να γίνονται επενδύσεις.

Ο κ. Σωτήριος Μπρέγιαννος Δικηγόρος, Σ.Ν. Μπρέγιαννος Γ.Ν. Μπρέγιαννος & Συνεργάτες ΑΕΔΕ τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι επενδύσεις είναι θέμα διεθνών ευκαιριών και πρότεινε φέρνοντας το παράδειγμα της Κύπρου να δίνεται η άδεια παραμονής ακόμη και η υπηκοότητα έναντι σημαντικού χρηματικού ή επενδυτικού ανταλλάγματος.

Ο κ. Γιάννης Τσιρώνης Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στο ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα είναι επί το πλείστων  κρατικοδίαιτη πράγμα που δημιουργεί άνισο περιβάλλον επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Το πρόβλημα είναι γνωστό και διαχρονικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ανατραπεί με καλή διάθεση, υπευθυνότητα, συνεννόηση και χωρίς μικροκομματική σκοπιμότητα. Αυτή η ανατροπή καθ’ αυτή έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου πρώην Υφυπουργός Υπουργείου Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής σημείωσε μεταξύ των άλλων  ότι η ενέργεια έχει μεγάλη σημασία γιατί αφορά κάθε κλάδο της οικονομίας, είναι το 50% της οικονομίας κάθε χώρας και αποτελεί το κομβικό σημείο των επενδύσεων. Βρισκόμαστε στο μέσο μιας ταχείας διαδικασίας μετάβασης και ανακατατάξεων στον ενεργειακό τομέα σε διεθνές επίπεδο. Ο κόσμος της ενέργειας αλλάζει ταχύτατα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα για να μπορέσουμε να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και αυτό θα επιτευχθεί μέσω της άμεσης χάραξης ενεργειακής στρατηγικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας Δημοσιογράφος, Εκπρόσωπος Τύπου Το Ποτάμι  τόνισε μεταξύ άλλων ότι καθήκον της πολιτικής είναι να δημιουργεί το πλαίσιο που θα επιτρέψει την  υγιή επιχειρηματικότητα να λειτουργήσει δημιουργώντας πλούτο και θέσεις εργασίας.    Δηλαδή το πλαίσιο  για την ενίσχυση της οικονομίας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Διαπιστώνοντας τα πλεονεκτήματα του ελληνικού περιβάλλοντος η λύση μπορεί να έρθει μέσα από ένα κλίμα ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σοκ.

Ο κ. Δημήτρης Τζώρτζης Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΔΕΠΑ ΑΕ   σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ενέργεια είναι θεμέλιο στην ανάπτυξη. Το Φυσικό Αέριο ειδικά στην Ελλάδα που δεν έχουμε άλλου είδους ενέργειας, είναι το ενδιάμεσο καύσιμο που θα μας συνοδεύσει στα επόμενα 20-30 χρόνια. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΠΕ όπως αιολικά, ηλιακά πάρκα κλπ. παρότι χαρακτηρίζονται στοχαστικά, είναι το μπόλιασμα αυτό της ενέργειας που συμπληρώνει και συναινεί σε αυτό.  Πορευόμαστε σε μία οικονομία χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το 2050 οι Ευρωπαϊκοί στόχοι είναι να τείνουν στο μηδέν οι εκπομπές αυτές. Μέχρι τότε τα Gas Fired όπως λέμε την ηλεκτροπαραγωγή θα είναι αυτά που θα επικουρούνε και θα βοηθάνε την στοχαστική φύση των ΑΠΕ.

Ο κ. Γιώργος Ανδριώτης Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.- ΔΕΗ Α.Ε. τόνισε μεταξύ των άλλων ότι με την ΔΕΗ έχουμε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο σύστημα το μέγεθος του οποίου δείχνει την μεγάλη ανάπτυξη της. Η ανάπτυξη έγινε με επενδύσεις οι οποίες δημιούργησαν συνολικά πάγια για το 2016 περίπου 13 δις €. Οι επενδύσεις τα τελευταία 7 χρόνια συνολικού ύψους 6 δις € κατευθύνθηκαν το 33% στην παραγωγή, το 35% στην διανομή, το 18% στα ορυχεία, και το 14% στις ΑΠΕ. Η μετάβαση από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ πρέπει να γίνει προγραμματισμένα και όχι άναρχα. Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα βγουν αληθινές οι δυσοίωνες προβλέψεις της μελέτης McKinsey για το μέλλον της ΔΕΗ. Μέχρι το 2030 προβλέπονται σοβαρές επενδύσεις της ΔΕΗ  σε ΑΠΕ, στην διείσδυση στην αγορά του φυσικού αερίου και στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ΔΕΗ είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο συν έπεσε με την περίοδο της κρίσης παρόλα αυτά επέζησε και προχωράει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο.

Ο κ. Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ΓΣΒΕΕ σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι η χώρα εισέρχεται αργά αλλά με συνέπεια σε μία περίοδο εύθραυστης ανάκαμψης. Πράγματι το ΑΕΠ αλλά και οι επιμέρους μακροοικονομικές μεταβλητές υποδεικνύουν ανοδική τάση, η ανεργία αποκλιμακώνεται αλλά παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και ειδικά στους νέους ενώ η διαρροή ανθρώπων με υψηλά προσόντα δεν έχει ανασχεθεί. Στον τομέα της μεταποίησης οι επενδύσεις αρχίζουν να δείχνουν δειλά σημάδια ανόδου. Το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η διασφάλιση της σταθερής πορείας ανάκαμψης και η βιώσιμη ενίσχυση της απασχόλησης και των επενδύσεων. Συνεπώς απαιτείται επενδυτικός σχεδιασμός με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης Σύμβουλος Επενδύσεων και Ανάπτυξης ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ εξέφρασε την πίστη του στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τις πράσινες επενδύσεις ΑΠΕ και την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας. Η ΤΕΡΝΑ αποτελεί την μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον χώρο των ΑΠΕ, δραστηριοποιείται εντός και εκτός Ελλάδος με μεγάλα επενδυτικά έργα ΑΠΕ αλλά και έργα διαχείρισης αποβλήτων.  Επενδύει στην ελληνική αγορά γιατί υπάρχουν παράθυρα επενδυτικών ευκαιριών. Ο σταδιακός περιορισμός των ελλειμάτων στην αγορά όσον αφορά στους επενδυτές θα οδηγήσει σε σταθερότητα και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μεγάλα ξένα funds, μεγάλος αριθμός ξένων εταιρειών ξανασκέπτονται την Ελλάδα και συζητούν την είσοδό τους σε επενδύσεις ΑΠΕ.

Ο κ. Ιωάννης Μυλόπουλος Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ σημείωσε μεταξύ των άλλων  ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει να ακολουθεί τις αρχές της αειφορίας, να θεμελιώσει μια αυτοδύναμη παραγωγική στρατηγική και αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Εξήρε τον ρόλο που έχουν οι υποδομές και τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα σταθερής τροχιάς όπως είναι το μετρό στην ανάπτυξε της χώρας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι για κάθε 1 €  αξίας επένδυση στο τομέα των μεγάλων κατασκευαστικών έργων προστίθεται στο ΑΕΠ 1,8 € από τα οποία 1, 80 € τα 0,40 € πηγαίνουν κατευθείαν στα ταμεία του κράτους μέσω φορολογίας και ΦΠΑ.  Επιπλέον έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1 εκατ. € αξίας επένδυση σε ένα μεγάλο κατασκευαστικό έργο δημιουργούνται 13 θέσεις εργασίας άμεσα στο κλάδο των κατασκευών και 39 θέσεις εργασίας σε 86 διαφορετικά επαγγέλματα που έμμεσα έχουν σχέση με τις κατασκευές. Ταυτόχρονα αφήνουν ένα σημαντικό  περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο κ. Σπύρος Παππάς Πρόεδρος ARGO BRUSSELS HELLENIC NETWORK σημείωσε μεταξύ των άλλων  ότι ζούμε ελέω των ξένων. Πρώτη θεώρηση που θα έπρεπε να έχουμε είναι που πάνε τα λεφτά της ΕΕ την επόμενη επταετία. Οι όροι αλλάζουν. Η Μ. Βρετανία καθαρός πληρωτής με 16% του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι απ’ έξω και συνεπώς παίρνουμε λιγότερα. Η δεύτερη θεώρηση είναι ότι ΕΕ αλλάζει στόχους. Η αγροτική πολιτική δεν είναι πλέον προτεραιότητα. Προτεραιότητα πλέον είναι η ψηφιακή τεχνολογία και ενδεχομένως  η μετανάστευση και το πρόβλημα των προσφύγων. Ως χώρα δεν έχουμε αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε τις ευκαιρίες. Δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, ένας προγραμματισμός συνεπής και η όλη κατάσταση είναι μία ευκαιριακή αντιμετώπιση. Κλείνει λέγοντας ότι φεύγει με Πίστη πάντα στην Ελλάδα αλλά όσο και αν ακούγεται αυτό αντιφατικό χωρίς Ελπίδα.